Oestruspreventie

De beste methode om te voorkomen dat uw teef loops wordt en drachtig kan worden is door haar te laten steriliseren. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje sterilisatie in de categorie chirurgie. Indien u uw teef echter later nog voor de fokkerij wilt inzetten is steriliseren geen optie. In dit geval zijn er ook medicamenten die de loopsheid kunnen voorkomen.

De beste methode om te voorkomen dat uw poes krols wordt en drachtig kan worden is door haar te laten steriliseren. Er zijn ook medicamenten die een krolsheid kunnen voorkomen.

Wij behandelen teven met een middel dat de hormoonvorming onderdrukt waardoor de teef 5-6 maanden niet loops wordt. Dit middel wordt d.m.v. een injectie onder de huid toegediend. De eerste injectie wordt gegeven 3 maanden na de loopsheid, dus wanneer de teef niet loops is. De tweede injectie moet 4 maanden na de eerste injectie gegeven worden, de derde injectie moet vervolgens 5 maanden later gegeven worden. Hierna is een halfjaarlijkse injectie voldoende om de loopsheid te onderdrukken.

Loopsheidpreventie d.m.v. injecties hebben echter ook nadelen. Zo is er een verhoogd risico op melkkliertumoren, suikerziekte en acromegalie (doorgroeien van de onderkaak). Dieren die drachtig zijn en behandeld worden met middelen voor loopsheidpreventie kunnen problemen krijgen bij de bevalling. Daarom verdient het aanbeveling om teven waarmee niet gefokt wordt te steriliseren.

Poezen kunnen net als teven behandeld worden met injecties om de krolsheid te voorkomen. Het schema hiervoor is gelijk aan dat van de teef. Katten die behandeld worden met anti-krolsheid middelen hebben een verhoogd risico op het ontstaan van melkkliertumoren. Bovendien kan dit middel, indien het gegeven wordt tijdens de dracht, voor problemen tijdens de bevalling zorgen.

Een andere optie bij de poes is de poezenpil. Dit zijn tabletjes die u 1 keer per week op een vaste dag moet geven. Echter treden dezelfde nadelige bijeffecten op als wanneer er gebruik wordt gemaakt van injecties.

Zowel voor de teef als de poes geldt dat toediening van deze hormonen niet wordt aangeraden bij dieren die nog niet volwassen zijn en dus nog nooit loops of krols geweest zijn. Voor dieren waarmee niet gefokt gaat worden is steriliseren altijd de eerste keus ter voorkoming van loops-/krolsheid omdat dit minder nadelige bijeffecten heeft.

Gezelschapsdieren

Openingstijden

Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geopend van 8u tot 21.30u geopend voor het ophalen van medicatie en het kopen van voer. Op woensdag sluiten wij om 18u. Wij kunnen voor kleine huisdieren overdag tot 17u een afspraak inplannen. Daarnaast hebben wij inloopspreekuren (zie openingstijden). Ook paardenvisites en kliniekbezoeken gaan op afspraak. In het weekend zijn wij uitsluitend bereikbaar voor spoedgevallen.

In december is er op pakjesavond 5 december geen avondspreekuur en sluit de kliniek om 17u. Op 25 en 26 december (kerst) en op 1 januari (nieuwjaardag) zijn wij gesloten.

Spreekuur kleine huisdieren

Afspraken kunnen van maandag t/m vrijdag overdag gemaakt worden. Daarnaast hebben we onze inloopspreekuren. Vermijd de drukte tijdens de inloopspreekuren en maak een afspraak voor overdag. Dit kost hetzelfde als een consult tijdens het inloopspreekuur. De inloopspreekuren voor kleine huisdieren zijn: Op maandag van 13-14u en van 19-20u, dinsdag van 19-20u, woensdag van 13-14u, donderdag van 19-20u en vrijdag van 13-14u en van 19-20u. U kunt dan zonder afspraak binnenlopen en wordt op volgorde van binnenkomst geholpen.

Spreekuur paarden

Paarden kunnen uitsluitend op afspraak op de kliniek langskomen. Voor het maken van een afspraak op stal kunt u bellen tussen 8.30 uur en 9.30 uur.

Alle informatie wordt geboden onder voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Tevens is alle inhoud en overige data auterusrechtelijk beschermd en behoort toe aan de dierenkliniek Meursing of derden.